Wat is Zentangle

Zentangle is een manier van tekenen. Deze tekenkunst maakt gebruik van eenvoudig te leren patronen (tangles genaamd). Je werkt met een fineliner, een potlood en een doezelaar. Door je te concentreren op de patronen, daalt er een enorme rust over je heen. De tekenkunst is abstract. De tangles lijken soms ingewikkeld, maar zijn in 3-6 stappen eenvoudig te leren..Je hoeft geen tekenervaring te hebben, iedereen kan het!

Zentangle® is een soort meditatie en tegelijkertijd ook een kunstvorm. Deze kunstvorm is ontwikkeld door Kalligrafiste Maria Thomas en Zen monnik Rick Roberts in de Verenigde Staten. Wanneer de twee  elkaar op een Kalligrafiebeurs ontmoeten zijn ze gelijk weg van elkaar. Maria was bezig met een vergulde letter te versieren en Rick voelde, door het kijken naar Maria haar pennenstreken, een bijzondere kalmte over zich komen. Ze besluiten om samen te gaan ontdekken hoe ze meditatie en tekenen kunnen combineren. Na vele ontwikkelingen en uitproberen  is uiteindelijk deze methode ontstaan en ze noemden het ‘Zentangle®’ . Zentangle bestaat sinds 2004.

Tangle betekent in het Engels ‘wirwar, knoop’ en ook ‘omarming’.
‘Zen’ is genoemd naar de Japanse vorm van Boeddhisme: de zoektocht naar leegte, wijsheid en stilte, zoals Boeddha dat óók deed.

Zentangle is een laagdrempelige activiteit en draagt bij aan:

  • Ontspanning
  • Rust, tot rust komen
  • Creativiteit
  • Zelfvertrouwen
  • Concentratie
Voorbeeld van een online les ( Zoom)